Muddring av hamnen

Vi är mycket glada att vår dispensansökan om att tömma muddermassor i havet utanför Grötvik har beviljats av Länsstyrelsen. Det gör att vi kan underhållsmuddra hamninloppet utan att behöva ta iland massorna och transportera bort dem med lastbil, vilket har varit tidsödande, kostsamt och orsakat störningar och olägenheter som nu kan undvikas.

Muddringen kommer att ske under mars månad.

Grötviks hamn är hårt drabbad av sanddrift genom strömmarna i Laholmsbukten och vattenrörelserna i samband med stormväder som för med sig sand som lägger sig i och kring hamninloppet vilket gör att behovet av muddring för att hålla tillräckligt djup i hamninloppet återkommer allt oftare. På grund av det generella förbudet att tömma muddermassor till havs eftersom de räknas som avfall enligt miljöbalken har vi varit hänvisade till att ta iland muddermassorna för att transportera bort dem landvägen. Vi har under hösten haft en dialog med Länsstyrelsen för att utreda möjligheterna att undvika detta, vilket ledde fram till den dispensansökan som nu blivit beviljad.

Muddringen görs på föreningens bekostnad och är en tung ekonomisk belastning. Möjligheten att förflytta den muddrade sanden i havet istället för att behöva transportera bort detta landvägen gör att vi kan muddra mer till lägre kostnad och mindre påverkan av vår omgivning. Muddermassorna utgörs främst av sand som vid provtagningar som väntat visat sig vara helt rena. Vid muddringen kommer sanden att tömmas i ett område söder om stora vågbrytaren dit det ändå var på väg naturligen, så att säga.

Detta inlägg är publicerat i Allmänt. Bokmärk permalänken. Både kommentarer och trackbackar är avstängda.
  • Öppettider

  • Ställplatser

    Ställplatserna för husbilar är stängda för säsongen, öppnar 1 maj

  • Sjösättningsramp


  • 5,5 km/h

  • Aktuell lokal tid

    Webbkamera Webbkamera
  • Grötviks webb är gjord av
    Montania