Spangenberg 2008

Vi var några stycken som tyckte det var synd att segeltävlingen från Grötvik inte kunde äga rum under 2007. Vi satte oss ner för att försöka få till tävlingen år 2008. Vi – dvs Stellan Nilsson,Folke Berntsson,Hasse Arvidsson och undertecknad- ansåg att lörd 9 aug skulle vara ett bra datum att anordna tävlingen.

Planeringen skedde vid ett antal möten för att komma överens om hur start och målgång samt bansträckning skulle vara. Till starter samt målansvarig vidtalades Anders Welin från Skallkroken. Han skötte detta på ett strålande sätt med sin medhjälpare. Affischer trycktes upp med hjälp av Kopieringsbolaget. Priser införskaffades och Hans Roth raggade sponsorer på ett föredömligt sätt. En kasse ”laddades” med bröd från Östras,pilsner från Krönleins,HP,nyckelband från Kebacks mm. Allt skänktes av resp firma för att utdelas till de deltagande besättningsmedlemmarna.

Starten avgick som planerat efter sedvanligt rorsmansmöte. Prick kl 10.30 sköts startskottet av Anders W. Vädret var soligt med vind på ca 8m/s. 7 båtar deltog varav en katamaran. Väderförhållandena skulle dock förvärras! Det började blåsa upp ordentligt och då båtarna kommit ungefär halvägs till Båstad var det ca 15m/s och höga vågor.
Då hände det som inte fick hända! Katamaranen välte och låg upp och ner! De fyra besättningsmedlemmarna kravlade sig upp på det upp-och nervända skrovet.

En av tävlingsbåtarna låg så långt framför övriga att de fortsatte mot målgången i Torekov. Övriga båtar kom till undsättning för haveristen.
Sjöräddningen larmades och lotsen samt Samariten från sjöräddningen i Grötvik ryckte ut till undsättning. Under tiden cirklade tävlingsbåtarna runt haveristen för att ev hjälpa till om läget förvärrades. Efter ett tag kom hjälpen fram och katamaranens besättning kunde tas ombord för transport till Halmstad och båten bogserades till hamn av Samariten.
Tyvärr så blev det stora skador på skrovet. Eftersom räddningsarbetet tog en stund och vinden friskade i ordentligt avbröt ”räddningsbåtarna” tävlingen och återvände till hemmahamnarna. Endast Stellan Nilsson med besättning nådde målet i Torekov! Där förrättades prisutdelning enligt gammal tradition med buckla,diverse extra priser samt inmundigande av sherry. Allt enligt segeltävlingens grundares koncept.
En händelserik dag i tävlingens historia kunde läggas till handlingarna. Vi hoppas på en ny tävling till nästa år med lite fler båtar på startlinjen samt betydligt fler båtar i mål än i år!

Vid ”pennan” Bo Bergkvist

 • Begränsat djup

  Trots muddring är det begränsat djup i hamninloppet på grund av sanddrift. Var försiktig med djupgående båtar och kontrollera aktuellt vattenstånd.

 • Öppettider

  Hamnvärd finns tillgänglig för besök:

  Måndagar kl. 9-13
  Onsdagar kl. 15-19
  Fredagar kl. 9-13 (ojämna veckor)
  Lördagar kl. 9-13 (jämna veckor)

  Skicka e-post eller ring för kontakt.
  Registrera mobil och
  e-postadress här
  .

 • Ställplatser

  Betala gästavgift för båt eller husbil efter kl 11 i automat vid hamnkontoret eller appen Gomarina

 • Sjösättningsramp


 • 5,5 km/h

 • Aktuell lokal tid

  Webbkamera Webbkamera
 • Grötviks webb är gjord av
  Montania