Spangenberg 2010

Spangenbergseglingen 2010

Efter några års uppehåll gjordes ett nytt försök att arrangera Grötviks traditionella Spangenbergssegling, den 39:e i ordningen om vi räknar rätt. I år fanns lite extra draghjälp i form av det nystartade seglingssamarbetet Tylösegling som lockar seglare från klubbarna mellan Båstad och Falkenberg.

När seglingen närmade sig hade hela 24 båtar anmält sig via hemsidan och det var verkligen över förväntan!

 

På kappseglingsdagen den 21 augusti var det fint väder men kanske i blåsigaste laget med omkring 10 m/s vind. Men det var ändå 21 båtar som startade utanför fyren för att segla en triangelbana på totalt 15 distansminuter, med flera rundningar nära land och många åskådare.

HSS-seglaren Lars Meijer vann överlägset och tog hem den gyllene schackeln.

 

Efter målgång och korv från grillen blev det prisutdelning som räckte till alla och mer därtill. Priserna var välvilligt skänkta bland annat av Halmstads Marincentrum, Movement, Bryggcaféet, Ledbutiken och Clas Ohlson.

Nästa års Spangenbergssegling blir alltså den 40:e och lite av jubileum. Preliminärt datum är 20 augusti 2011. Då tar vi tacksamt emot hjälp med olika saker, till exempel:

 • Hjälp med att ragga tävlingspriser från sponsorer. Allt från båttillbehör till vitvaror och upplevelser!
 • Praktisk hjälp vid själva kappseglingen, allt från banläggning till korvgrillning.
 • Det vore roligt att samla lite historik och anekdoter från Spangenbergsseglingen från er som varit med ett tag. Hjälp oss gärna med historieskrivningen!
 • Om vi kan få ihop en festkommitté kan vi även återinföra seglarfesten på kvällen.
 • Vi vill också efterlysa Spangenbergs vandringspris som kommit på vift för åtminstone 10 år sedan. Det är en tenntallrik i en glaslåda eller schatull. Om någon har några ledtrådar till var det kan ha tagit vägen är vi tacksamma för information så vandringspriset kan återbördas tilltävlingen!
 • Och sist men inte minst vill vi ha deltagare! Har du mast på din båt så häng med ut och fira seglingens dag i Grötvik! Även om du inte är kappseglare kan du hänga med utom tävlan i familjeklassen.

Grötvik är en fantastisk seglingsarena med riktigt bra seglingsvatten nära hamnen och med goda möjligheter för åskådare att följa seglingarna från land. Det vill vi ta vara på och utveckla på bästa sätt! En av de gästande deltagarna skrev i GSS gästbok: ”Grötvik – seglingens mecka”, ”västkustens bästa kappseglingsvatten”.

Johan Sölve

Seglingsansvarig GSS


Här finns mer bilder från seglingen.

Blogginlägg om seglingen från SWE 595 och Libelle.

 • Öppettider

  Hamnvärd vistas vanligtvis i hamnområde/hamnkontor måndag-lördag kl 10-12.
  Vintertid fredag 10-12.
  Skicka e-post eller ring för kontakt.
  Registrera mobil och
  e-postadress här
  .

 • Betala

  Betala gästavgift för båt eller husbil efter kl 11 i automat vid hamnkontoret eller appen Gomarina

 • Sjösättningsramp


 • 5,5 km/h

 • Aktuell lokal tid

  Webbkamera Webbkamera
 • Grötviks webb är gjord av
  Montania