Unik möjlighet att besöka Tylö fyr på Fyrdagen söndag 19 augusti

Genom ett samarbete mellan BryggCaféet Grötvik, Statens Fastighetsverk och Svenska Fyrsällskapet öppnas möjligheten för allmänheten att besöka Tylö fyr på söndag i samband med den Internationella Fyrdagen där Sverige är ett av de mest aktiva länderna och öppnar upp ett 70 tal fyrar runt kusten.

Transporter under sjökapten Claes Magnussons befäl bestående av Grötviks Segelsällskaps medlemmars båtar utgår från BryggCaféet på söndag 19 augusti mellan 12-14.30 med sista återresa från Tylön 16.30.

På Tylö fyr kommer den ansvarige för den pietetsfulla renoveringen, förvaltare Anders Röös från Statens Fastighetsverk att vara guide och säger; ”Det är väldigt roligt att kunna ordna – Öppet hus på ön för Halmstadborna”!

Ordförande i Svenska Fyrsällskapet Esbjörn Hillberg är också glad över att ha hittat en samarbetspartner i BryggCaféet Grötviks Anders Widén – ”I vintras träffade jag Anders i Västra Frölunda kulturhus under mitt föredrag om fyrarnas historia från den mäktiga Faros utanför Alexandria för nästan 3000 års sedan (världens första fyr) via Landsort, den första svenskbyggda fyrplatsen 1651, Sveriges äldsta fyrplats Falsterbo (danskbyggd tidigt 1200-tal) och till nuvarande fyrar. Vi inom Svenska Fyrsällskapet har alltid sökt någon som kan ordna den komplicerade logistiken ut till Tylön”

Anders Widén berättar att redan en vecka före Fyrdagen har ett 70-tal anmält sig vilket är obligatoriskt för att kunna beräkna båtbehovet och ”ser fram emot att många av de Halmstadbor som inte har egen båt tar denna unika möjlighet att komma ut till den nära men ändå så avlägsna Tylön! Förvånande många Halmstadbor har aldrig satt sin fot på Tylön och än färre har självfallet varit inne i fyren så vi hoppas att vädrets makter trots en mycket blåsig sommar inte ska stoppa oss.”

Information lämnas av
BryggCaféet Grötviks Anders Widén på tel 0709-116563
Anders Röös, Statens Fastighetsverk på tel 08-6967482
Esbjörn Hillberg, Svenska Fyrsällskapet på tel 031-972148
samt detaljer om evenemanget på www.bryggcafeet.com

Detta inlägg är publicerat i Allmänt. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar eller en trackback: Trackback URL.

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Öppettider

  Hamnvärd vistas vanligtvis i hamnområde/hamnkontor måndag-lördag kl 10-12.
  Skicka e-post eller ring för kontakt.
  Registrera mobil och
  e-postadress här
  .

 • Betala

  Betala bomöppning för sjösättning
  www.grotvik.se/bom

  Betala gästavgift för båt eller husbil efter kl 11 i automat vid hamnkontoret eller appen Gomarina


 • 5,5 km/h

 • Aktuell lokal tid

  Webbkamera Webbkamera
 • Grötviks webb är gjord av
  Montania