Information om nytt kontor

Information till medlemmar i Grötviks Segelsällskap, ang etablering av nytt kontor.

Under april månad 2012 fick Grötviks Segelsällskap erbjudande att förvärva en kontorsmodul på 60 kvm från Tylöhus. Priset var satt till 10 000 kr. Erbjudandet om denna modul hade först gått till Livräddarna i Tylösand, men eftersom de inte kunde använda byggnaden gick budet via Leif Carlborg till GSS.

Styrelsen behandlade ärendet första gången vid styrelsemötet 2012-05-02. Styrelsen fann då erbjudandet intressant, och utarbetade under samma månad en bygglovsansökan där byggnaden föreslås placeras intill nuvarande kontor. Denna ansökan har under sommaren legat still på kommunen men har under september månad börjat behandlas. För närvarande är ärendet ute på remiss till grannar.

Nuvarande styrelse för GSS, har som ambition att på olika sätt utveckla hamnen till alla medlemmars bästa. Antalet medlemmar är 650 st. Att förbättra förutsättningarna för föreningens administration till en relativt billig kostnad, bedömer styrelsen vara ett led i utvecklingen av hamnen.

Ärendets behandling framgår av styrelseprotokoll, vilka finns tillgängliga i klubbhuset och på hemsidan.

För styrelsen i GSS

Sven Palmkvist

Detta inlägg är publicerat i Allmänt. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar eller en trackback: Trackback URL.

13 Kommentarer

  1. Karl-Otto Strömberg
    Publicerad 2012-09-10 kl 14.10 | Permalänk

    Hej,
    Tack för initiativet att lägga ut information och bjuda in till en diskussion i ämnet. Jag förutsätter att medlemmarnas och styrelsens kommentarer blir tillgängliga. Min bedömning är att det finns ett behov av dialog mellan styrelse och medlemmar och hemsidan kunde vara detta forum.

    Frågan har väckt upprördhet och ett stort antal medlemmar delar inte styrelsens bedömning, att behovet över huvudtaget föreligger.

    Behoven av andra investeringar, inte minst behovet av muddring och underhåll av befintlig klubblokal mm. måste rimligen prioriteras före större administrationslokaler. Eller ryms allt inom budget? Hur stora belopp är avsatta för muddringen respektive underhåll i höst? (Det hade varit bra om styrelsen hade lagt ut detaljerad information hur arbetet med muddringen och underhåll framskrider. Nu finns det en del oro, information i frågan hade uppskattats mycket.)

    Expansionen av administrationslokaler från 4(?) till 60 m2 är kraftig – en faktor 15. Finns det andra alternativ? Om nu behovet föreligger, så är det sannolikt mindre än 60 m2. Underhålls, installations och driftskostnader står i någon mån i relation till ytan. Hur ser kalkylen ut? Investering, drift och underhållskostnader.

    Den föreslagna placeringen är provocerande, det är få stugägare som skulle vilja ha ett sådant schabrak mindre än 4 meter framför stugan, Det finns till och med exempel på hur utemöbler flyttas runt för att dessa på något sätt stör. Vilket belyser frågans känslighet. Storleken i kombination med den föreslagna placeringen innebär ett stort ingrepp i miljön. Enligt min mening synnerligen förfulande och direkt olämpligt.

    Jag rekommenderar styrelsen att avbryta arbetet och ta upp frågan på närmaste medlemsmöte. Jag har skickat en skrivelse till styrelsen där jag ber styrelsen om just detta. Om så inte blir fallet, att styrelsen accepterar min skrivelse som en motion inför kommande medlemsmöte. Jag skulle tacksamt ta emot en bekräftelse på att styrelsen tagit del av min skrivelse.

    Om styrelsen vill så medverkar jag på lämpligt möte för att direkt delge styrelsen mina och ett stort antal medlemmars synpunkter i frågan.

    Mvh

    Karl-Otto Strömberg
    0705184831

  2. Anders Sköld
    Publicerad 2012-09-11 kl 15.20 | Permalänk

    Vill inte påstå att jag är så insatt i ämnet (har aldrig varit inne på nuvarande kontor) men håller med föregående ”talare”. Tycker däremot att modulen till det rimliga priset kan användas till annat i klubben (med en annan placering) Tex. Skulle den kunna vara utmärkt som förvaringsutrymme för klubbens material och jolle/kanot- och 2.4-utrustning mm……Anser att klubbens resurser skall användas till sådant som ger positiva signaler till dem som idkar aktiviteter i praktiken……..

    Med vänlig hälsning/ Anders Sköld

  3. Jan Bergkvist
    Publicerad 2012-09-12 kl 12.42 | Permalänk

    Jag vill på alla punkter instämma med Karl-Ottos inlägg. Jag hade ryktesvägen hört att man skulle införskaffa denna barack om 5×12 m (60 kvm). Nu är det tydligen ett faktum. Detta utan att medlemmarna har sagt sitt eller fått ta del styrelsens intensioner och verksamhetsplan som ju rimligen bör föras fram vid ett medlemsmöte. Jag anser att byggnaden inte tillför medlemmarna något mervärde. Att bygga 60 kvm för en administratör som finns där 4 tim per dag 4 dagar i veckan!!! synes vara helt horribelt. Hela den planerade byggnationen bör stoppas för disk på medl.möte. Placeringen på grönområdet tv vid nerfarten mot hamnen är helt fel och avviker mot övrig bebyggelse. Dessutom kommer den att fånga blicken iställer för som nu man ser öppningen mot hamnen och havet. Vi är en ideell demokratisk organisation vilket innebär att medlemmarna har bestämmanderätten och styrelsen den verkställande.
    Hela denna frågan har behandlats helt vid sidan om medlemmarnas inflytande vilket jag finner anmärkningsvärt. Fågor av denna dignitet bör framläggas i en verksamhetsplan vid medlemsmöte med information om syfte, behov och beräknade kostnader för drift och underhåll och medlemmarna beslutar utifrån framlagt förslag. Därefter kan styrelsen skrida till verket och verkställa beslutet/en.

  4. Torbjörn Jonson
    Publicerad 2012-09-17 kl 22.22 | Permalänk

    Vi har ryktesvis tagit del av planeringen att placera en 60 kvadratmeter stor kontorsmodul framför en rad sjöbodar i Grötviks hamn. Detta gör oss bestörta. Hur kan detta vara möjligt? Det finns inga sakliga grunder att placera en byggnad av denna dignitet på den avsedda platsen. Det här är ett mycket känsligt område ur naturskyddssynpunkt, och det känns fullständigt orimligt att utsätta våra sjöbodsgrannar för ett sådant ingrepp. Under fyrtio år som medlem i GSS har jag inte upplevt ett agerande av denna närmast självsvåldiga karaktär. Styrelsen har här det yttersta ansvaret, men även vi som är medlemmar i GSS har ett ansvar att göra våra röster hörda för att förhindra detta skeende.

    Torbjörn och Eva Jonson

  5. Jarl K Öijerholm
    Publicerad 2012-09-19 kl 22.35 | Permalänk

    Synpunkter och information från Karl-Otto Strömberg, Anders Sköld, Jan Bergkvist, och Torbjörn och Eva Jonson ger jag mitt fulla stöd och hoppas att fler medlemmar stödjer deras beskrivning genom att göra sin stämma hörd. Synpunkter från den styrelse som skall bevaka stugföreningens intresse har vi också att vänta. Man kan naturligtvis invänta höstmötet men varför inte visa vad man tycker redan nu!

    Jarl K Öijerholm

  6. Karl-Otto Strömberg
    Publicerad 2012-09-28 kl 06.42 | Permalänk

    Enligt uppgift skulle GSS ansökan om tillfälligt bygglov nu blivit godkänd. Ingen information från styrelsen tyder på att den massiva kritiken mot planerna har haft någon inverkan. Baserat på ovan kan vi inte utgå från annat än att delar av styrelsen, oklart vilka, avser att driva igenom investeringen i nya administrativa lokaler.
    Sven Palmqvist refererar i sitt inlägg på hemsidan till styrelseprotokollet daterat 2012-05-02 där det står ”Det finns möjlighet för GSS att köpa ett nytt kontor i form av ett demonstrationsrum från Tylöhus för ca 10000 kr.” I styrelseprotokollet daterat den 2012-06-30 står det ” Sven har sökt bygglov för uppsättning av det nya kontoret, Clas-O kollar med Tolarpans bygg.” Styrelseprotokollen ger inget stöd för att GSS styrelse har beslutat att investera i nya administrationslokaler. Vilket är synnerligen anmärkningsvärt, dessutom publicerades styrelseprotokollen efter det att bygglovsansökan sänts in till Halmstad kommun. Vilket försvårar/omöjliggör för medlemmarna att ha synpunkter i frågan.

    Att döma av den tillgängliga informationen har delar av styrelsen, oklart vilka, åsidosatt de demokratiska principer som är grunden för vår verksamhet. Vilket i så fall skulle utgöra ett brott mot RF stadgar på vilka vår verksamhet vilar. Situationen är då synnerligen allvarlig och innebär bland annat att bygglovsansökan inte är insänd av GSS utan av Sven Palmkvist, såvitt jag kan utläsa av protokollen. Såsom jag tolkar RF:s stadgar och policyprogram är agerandet tillräckligt allvarligt för att ifrågasätta Sven Palmkvists fortsatta medverkan i GSS styrelse då det är ett grundskott på de demokratiska principer som idrottsrörelsen vilar på. Dessutom är det uppenbart att handläggningen av ärendet varit synnerligen olämplig då den väckt starka reaktioner hos ett stort antal medlemmar.

    Den 9/9 skickade jag en skrivelse till Styrelsen där jag bad styrelsen att avbryta arbetet med en ny administrationslokal och om så inte skedde acceptera min skrivelse som en motion till närmaste medlemsmöte. Jag saknar tre saker, en accept från styrelsen på att de tagit emot min motion, ett datum för höstmötet men framför allt en dialog med styrelsen. Det är uppenbart att delar styrelsen, oklart vilka, inte har känslan för hur en fråga av denna karaktär skulle bemötas av en stor grupp medlemmar. Det är onödigt att skapa motsättningar av det slag som nu har skett utan medlemmarna skulle naturligtvis bjudits in till diskussion. Det kan vara på sin plats att påminna om paragraf 1 i våra stadgar.
    § 1 Ändamål
    Segelsällskapet är en allmännyttig ideell förening och har till ändamål att lokalt främja båtlivet. Segelsällskapet skall verka för god sjösäkerhet, god miljö samt ett gott kamratoch sjömanskap. Verksamheten skall drivas enligt Riksidrottsförbundets mål och inriktning.
    Beaktat att ett stort antal medlemmar riktar allvarlig kritik mot styrelsen är det av största betydelse att höstmötet utlyses i god tid, gärna tidigare än vad stadgarna påbjuder, för att så många medlemmar som möjligt skall kunna medverka på mötet.

    • Anders Sköld
      Publicerad 2012-10-07 kl 08.55 | Permalänk

      Kommer på mötet….!

      MVH/ Anders

  7. Jarl K Öijerholm
    Publicerad 2012-09-28 kl 18.10 | Permalänk

    Tack för Karl-Otto Strömbergs senaste inlägg. Allt tyder på en god juridisk kompetens.
    Självklart finns det all anledning till en löpande korrekt information från styrelsen. Om framlagd information av Karl-Otto är välgrundad skall naturligtvis föreningens ordförande Sven Palmqvist avgå och då helst med omedelbar verkan. Övriga medlemmar i styrelsen får värderas efter hand. Har Ni möjligen blivit överkörda i informationsflödet? Kommentera gärna! Vi väntar med intresse på ert svar!

  8. Karl-Otto Strömberg
    Publicerad 2012-09-30 kl 16.23 | Permalänk

    Hej,
    Tillsammans med några medlemmar i Grötviks SS åkte vi ut och tittade på den aktuella byggnaden och jag blev ombedd att skriva några rader vad vi såg och kunde konstatera. Jag vill uppmana alla medlemmar att ta turen ut till Tylöhus för att på plats bilda sig en egen uppfattning om storleken. Byggnaden är gul och med stående panel. När ni kommer fram till Tylöhus ta då höger på Älgvägen. Byggnaden ligger inklämd mellan hotell annexen på Älgvägen efter första parkeringen på vänster hand.
    Byggnaden är stor, 12 x 4 meter med en takfots höjd på 3,20. På detta kommer ett sadeltak med liten lutning. Vilket adderar cirka 0,5 meter till total höjden. Om byggnaden placeras på plintar på den föreslagna platsen, så tätt det går mot marken, så kommer takfoten på byggnaden att ligga i nivå med takfoten på klubbstugan. Sen adderas 0.5 till taknock.
    Byggnaden kommer att vara ett stort ingrepp i miljön, oavsett var den placeras. Den föreslagna platsen, som enligt hörsägen är högst tillfällig – senaste budet var 3 månader, är ur alla aspekter synnerligen olämplig.
    Byggnaden saknar fönster, hängrännor och panel på ena kortsidan. Det är oklart hur den ser ut rent byggnadstekniskt, uppvärmning, isolering med mera. Det är därför svårt att bedöma vilka kostnader det skulle innebära att få byggnaden funktionsduglig. Om vi gör en grov bedömning av vad som krävs baserat på vad vi ser utifrån så uppskattade vi kostnaderna till cirka 150.000 kr att få byggnaden i användbart skick. Om det sedan behövs åtgärder inne i stugan så stiger kostnaderna.
    Det skulle vara mycket intressant att se styrelsens budget för projektet så slapp vi gissa.

  9. Karl-Otto Strömberg
    Publicerad 2012-10-03 kl 08.37 | Permalänk

    Hej,
    I mitt första inlägg tackade jag styrelsen för initiativet att öppna denna möjlighet till dialog. Tyvärr liknar det mest en monolog.

    Jag vädjar till styrelsen att kommentera inläggen, reda ut eventuella missuppfattningar, tydliggöra syfte och mål. Informationen, Svens inlägg och styrelseprotokollen, ger inte mycket. Det är en perfekt grogrund för spekulationer och ju längre tid det går ju högre går vågorna.

    Saken kommer att behandlas på höstmötet den 10/11, jag kan inte se hur vi skulle undvika detta. Jag tror det hade varit mycket bra om eventuella missförstånd hade retts ut i förväg.

  10. Karl-Otto Strömberg
    Publicerad 2012-10-05 kl 18.37 | Permalänk

    Hej,
    Jag kontrollerade precis när vi skall ha höstmöte. Höstmötet är flyttat från den 10 november till den 17 november. Hoppas inbjudan kommer inom kort.

    Jag hoppas på en stor uppslutning.

    Karl-Otto

  11. Publicerad 2012-10-07 kl 12.15 | Permalänk

    Tack för det stora engagemanget! Vi i styrelsen beklagar att vår respons har dröjt. Vi har fortlöpande tagit del av synpunkterna som ventilerats här. Anledningen till att svar har dröjt är att styrelsen sammanträder en gång i månaden och det är först nu vi har haft ett styrelsemöte igen så vi har kunnat diskutera frågan och de synpunkter som kommmit in för att kunna ge ett svar som hela styrelsen står bakom.

    För ett uttömmande svar från styrelsen i frågan hänvisas till det nya inlägget ”Klarläggande om ny föreningslokal”.

  12. Anders Sköld
    Publicerad 2012-10-14 kl 11.02 | Permalänk

    Hej!
    Tycker fortfarande att GSS skall köpa boden till det priset! (även om behov inte föreligger) Placeringen kan ju diskuteras, men vore inte en placering i trakten avnuvarande mastskjul/bodar nedanför toa&duschbyggnaden ganska nice? Man trycker ju på så sätt ner byggnadens höjd i miljön. Nu till det VIKTIGA! Vad skall den användas till? Tycker verkligen att klubben (alla medlemmar) bör ta sig en funderare kring hur man prioriterar saker och ting. Utan att precisera tycker jag
    fortfarande att den skall användas för ändamål som ”signalerar” aktivitet i klubben.
    Var finns omklädningsrum för jolleseglare? Vet att vi inte har några men är det vad vi vill? Förvaring av utrustning för jollar/kanoter/2.4 mR mm……..? Varför sker inte optimistseglingen i GSS regi? Är väl det bästa exemlet på klubbens (styrelsens)
    prioriteringar. Hade gärna sett en lika livlig debatt kring ett förverkligande av mitt förslag till servicebrygga som Johan lagt ut på hemsidan. Hoppas jag inte svor i nåns kyrka……allt med välmening!

    /Anders Sköld

Skriv en kommentar

Din epostadress publiceras eller delas aldrig. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

  • Öppettider

  • Ställplatser

    Ställplatserna för husbilar är stängda för säsongen, öppnar 1 maj

  • Sjösättningsramp


  • 5,5 km/h

  • Aktuell lokal tid

    Webbkamera Webbkamera
  • Grötviks webb är gjord av
    Montania